Moderatorzy: praczas-opensources, kaszel
polnischer Bandit napisał(a):Czy "Wilczur" to jakaś autentyczna postać z PW? Nic nie mogłem znaleźć na jego temat.
PS. Gratulacje dla zespołu, od pierwszego przesłuchania jestem zafascynowany tematem. Zabieram się do przeczytania "Powstanie '44" Daviesa...
Anonymous napisał(a):Po przeczytaniu tych książek zrozumiesz jak straszliwym błędem była decyzja o wybuchu Powstania. Zaważyły tu niestety ambicyjki miernot z KG AK, a największą cene zapłacili walczący z niesłychanym bohaterstwem, jednak nieświadomi politycznych machinacji Warszawiacy.
Anonymous napisał(a):Nie czytaj Daviesa, bo jest gówno warte. Fałszuje tylko rzeczywistość historyczną.
Anonymous napisał(a): (...) Nie czytaj Daviesa, bo jest gówno warte. Fałszuję tylko rzeczywistość historyczną. (...)
(...) a na deser proponuję:
T. Łubieński "Ani tryumf, ani zgon". (...)
Valdas napisał(a):Anonymous napisał(a): (...) Nie czytaj Daviesa, bo jest gówno warte. Fałszuję tylko rzeczywistość historyczną. (...)
(...) a na deser proponuję:
T. Łubieński "Ani tryumf, ani zgon". (...)
Przypomina się mi się pewien program telewizyjny, w którym z okazji ukazania się wspomnianej książki Daviesa kilka znanych z "tiwi" facjat pastwiło się nad nią, a żeby było paradoksalnie, właśnie Łubieński stanął w obronie Daviesa, nie zgadzał się oczywiście z wieloma tezami tej pracy, ale wskazywał na dotarcie Daviesa do wielu nieznanych dotychczas dokumentów źródłowych, na wartość spojrzenia "stamtąd"...
Pomimo zakładanej niecheci do autora - zbyt surowa ocena.
A z pozycjami dalej wymienionymi zapoznać się warto.
Mrówek napisał(a):Anonymous napisał(a):
PS. Ja sam kiedyś uznawałem, że to oczywiste iż Powstanie było potrzebne i decyzja była słuszna. Dziś powoli dorastam do tego, by nie stawiać tak jednoznacznych sądów- bo sprawa jest na tyle delikatna, a ja mam na tyle (relatywnie) małą wiedzę, że nie mnie o tym wyrokować. Wolę zamiast tego poświęcić się zgłębianiu faktów historycznych oraz wyrażaniu czci i szacunku dla tych którzy walczyli.
Powrót do Płyta "Powstanie Warszawskie"
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości