Bo ja bym się może i z przyjemnością wypowiedział, ale nie chcę współuczestniczyć w bałaganieniu

Moderatorzy: praczas-opensources, kaszel
milen napisał(a):Tekst, o którym rozmawiamy, jest o tym, że ktoś wymalował na ścianie sprayem hasło nawiązujące do wydarzeń powstania. Cały tekst jest, moim zdaniem o tym, że stanowi to pewien kontrast. Z jednej strony hasło"batalion Zośka Oi!" jest wyrazem, oddania hołdu powstańcom, patriotyzmu czy w każdym razie czegoś pozytywnego. Z drugiej strony zostało to wymalowane sprayem, co jest przejawem wandalizmu, nie szanowania dobra wspólnego, czyli postaw negatywnych. Ostatnie zdanie jest podsumowaniem całego tekstu i zawiera w sobie podstawową treść i przesłanie płynące z całego tekstu (jest to często stosowany zabieg stylistyczny). W tym zdaniu autor chce, jak sądzę, przekazać, że tak jak teraz są ludzie którzy mają coś pozytywnego w głowie, a jednocześnie robią coś negatywnego, tak kiedyś (w czasach powstania) byli ludzie którzy robili jednocześnie coś pozytywnego (walczyli za ojczyznę) i jednocześnie coś negatywnego (nie chodzili do kościoła). Przy czym to, czy chodzenie do kościoła jest faktycznie czymś dobrym, a nie-chodzenie złym, jest całkowicie inną sprawą i nie ma znaczenia dla sensowności wywodu. Chodzenie do kościoła pełni tu funkcję symbolu. Tak jak każdy symbol, i ten nie musi zawierać w sobie dosłownego i całego znaczenia jakie niesie.
I właśnie to, że chodzenie do kościoła nie kojarzy ci się z czymś czystym, jest moim zdaniem skutkiem twojej kościłofobii, która uniemożliwia ci rozumienie pewnych symboli i skrótów myślowych. Ja też nie chodzę do kościoła, nie jestem katoliczką i nie mam z tego powodu żadnych wyrzutów sumienia. Mimo to rozumiem, że jeśli ktoś mówi "nie wszyscy powstańcy chodzili do kościoła" chce wskazać, ze nie wszyscy powstańcy byli grzeczni, i bycie grzecznym jest tu synonimem chodzenia do kościoła. Teraz jasne?
infamis napisał(a):Nie ma czegoś takiego jak Polska ANTYkatolicka. Nie może być. Twój punkt widzenia wynika z kompletnego, elementarnego wręcz braku wiedzy.
Zdaj sobie sprawę, iż gdyby nie kościół katolicki w Polsce to nigdy byś nie mógł czegoś takiego napisać. Nie miałbyś, gdzie nawet.
Kościół katolicki jest jednym z NAJWAŻNIEJSZYCH punktów scalających nasz naród.
Wiedzieli o tym doskonale nasi okupanci. To dlatego tak zaciekle ten kościół zwalczali.
Poczytaj sobie ilu księży zostało okrutnie zamordowanych przez niemców i przez rosjan wraz z większością polskiej inteligencji. Jak myślisz dlaczego?
Przypomnij sobie jak komuniści zwalczali kościół w Polsce.
Najbardziej znany przykład siądz Jerzy Popiełuszko.
Gdyby nie kościół katolicki, japrawdopodobniej nigdy by nie upadł totalitaryzm komunistyczny w Polsce, a co za tym idzie w całej Europie wschodniej.
Zapamiętaj sobie, że kościół katolicki jest obrońcą polskiej suwerenności od ponad 1000 lat.
A Ty negując Polskę jako kraj katolicki, jesteś spadkobiercą hitlerowców, stalinowców i komunistów.
Nie będę sięgał głębiej do potopu szwedzkiego itd. Przeczytaj sobie Trylogię.
Możecie to wyśmiać, ale pomyślcie sobie, co czuli rycerze pod Grunwaldem, gdy śpiewali Bogurodzicę?
Przypominam, że napieśnik jeźdźca najlepszej jazdy ówczesnej Europy, a więc husarza, zdobiła z lewej strony Matka Boska, z prawej Krzyż Maltański, lub Kawaleryjski
Uważam, iż teza jakoby nie kontrreformacja i Zygmunt III Waza, to w Polsce nie doszło by do rozbiorów jest pradwopodobna jak lądowanie talibów w Klewkach
Do rozborów w Polsce doszło przede wszystkim dlatego, że szlachta Polska bardzo źle pojmowała słowo WOLNOŚĆ.
Powrót do Płyta "Powstanie Warszawskie"
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość